Är du uttråkad på jobbet och vill ha förändring?

En av tre svenskar är missnöjda med sina jobb och letar nytt, det visar en undersökning genomförd av Blocket Jobb och Kantor Sifo.
– Matchar dina personliga egenskaper ditt arbete? Det finns flera studier som visar att person-jobb-matchning förlänger tiden någon stannar på ett jobb.

Om man t ex har ledaruppgifter så matchar detta bäst för personer som är både emotionellt stabila och har extroverta drag. Konsekvensen av att vi har många arbetsuppgifter som inte passar ihop med våra personegenskaper är att vi känner oss obekväma och omotiverade.
Den extraverte saknar engagemang för att gå till jobbet om hen skall sitta ensam hela dagen eller den vänligt inställda personen kan sakna motivation för att fatta beslut som kan ha negativa konsekvenser för andra.

Det finns i princip två vägar om man känner att jobbet inte riktigt matchar, antingen försöker man hitta nya uppgifter på det jobbet man har, eller så söker man sig ett annat arbete. I båda situationerna är det nödvändigt att skapa sig en så realistisk bild som möjligt av det nya jobbet (eller uppgifterna), annars är det lätt att man åter igen vantrivs på jobbet. Om man ger arbetsgivaren en realistisk bild av vem man är, så ökar möjligheten att de fattar rätt beslut. Både för dig som söker jobbet och för arbetsgivaren.