Nyheter

Det senaste om personlighetstester och HR

 

Kopiera en generell stereotyp

Kan man verkligen kopiera en kravprofil som användes vid förra rekryteringen, eller ska man alltid tänka nytt? Det finns två typer av kravprofiler, en finns i huvudet på kollegor, arbetsledaren eller chefen, den andra är utarbetad och dokumenterad.

Läs mer

Två sätt att fatta beslut vid en rekrytering

Daniel Kahneman är den enda psykologen som har fått Nobelpriset, han är kanske mest känd för att han visat att i komplicerade situationer så tenderar människor ta genvägar när de fattar beslut och då blir det ofta fel.

Läs mer

Kan man lita på personreferenser?

Personreferenser är mycket populära i Sverige och är tänkta att ge svar på hur den sökande presterat på tidigare relevanta arbeten. På ytan kan sådana verka vara det perfekta instrumentet för att välja sökande, men tyvärr finns ett stort antal väl dokumenterade problem.

Läs mer

Hur tolkar man ett personligt brev, är det ens möjligt?

För både arbetsgivare och arbetssökande så handlar en anställning om en matchning av jobbet mot egenskaper som sökande har. Utifrån detta finns ett antal svårigheter som arbetsgivaren måste väga in när det gäller tolkningen av personliga brev så att de väljer den mest lämpliga sökande.

Läs mer